FOR MEGET ELLER FOR LIDT
- OM GENFUNDNE MINDER OM INCEST
PER HOLM KNUDSEN - PSYKOTERAPEUT & SEXOLOGFørste gang jeg stødte på genfundne minder eller falske erindringer om incest var i slutningen af 1980'erne. Jeg fik en kvindelig klient som ønskede at arbejde med incest fra farens side. Hun berettede ret overbevisende om, at faren havde forgrebet sig på hende da hun var 2 år. Hun mente, at det var den til grund liggende årsag til at hun havde det meget vanskeligt med sine forhold til mænd og sin seksualitet i det hele taget. Der er jo grænser for hvad man kan huske fra 2-års alderen, men hun vidste, at hun havde måttet dele soveværelse med faren fordi en mindre søskende havde nogen vanskeligheder, der betød at moren sov sammen med det barn. Så alt passede jo som hånd i handske og vi påbegyndte psykoterapien.

Vi arbejdede, hun var ked af det og vred på faren og skreg sin smerte ud og vi kom ingen steder. Jeg var ikke så erfaren på det tidspunkt, men havde dog en grundig psykoterapeutisk uddannelse. Efterhånden fik jeg en mistanke om at der var et eller andet helt galt. Jeg fik så det geniale indfald - som jeg selvfølgelig skulle have fået med det samme - at spørge hende om hvordan hun egentligt, vidste at faren havde lavet de overgreb på hende. Det viste sig så at det havde en tidligere terapeut fortalt hende i forbindelse med terapi hos ham.

Dengang måtte man på ingen måde sætte tvivl om klienternes oplevelser, og slet ikke incestoplevelser - det var en af en berettiget incestdebats uhensigtsmæssige sideeffekter. Derfor var jeg som mange andre den gang varsom med at sætte spørgsmålstegn ved det klienten kom med.

Den engelske psykoterapeut David Boadella er en mand der bl.a. ynder at forenkle vanskelige problemer og han sagde engang: Der findes kun TO problemer folk kan komme i terapi med - 1) de kan have fået for meget af noget - eller 2) de kan have fået for lidt af noget.

Det, der hen ad vejen havde generet mig i kvindens beretninger om hendes far, var mit indtryk af stort fravær af seksualitet fra farens side. Og jeg prøvede derfor at vende hele kvindens problematik på hovedet - kunne det tænkes, at han ikke havde givet hende for meget voksen seksualitet (incest, seksuelle overgreb m.m.), men tværtimod havde givet hende alt for lidt adækvat voksen seksuel opmærksomhed op i gennem hendes opvækst nemlig beundring, glæde over hendes seksuelle udfoldelse og udvikling, umiddelbar kropslighed m.m. Det begyndte vi så at arbejde med og efterhånden faldt brikkerne på plads for hende, hendes seksualitet begyndte at blive blomstrende i stedet for vanskelig og hende forhold til mænd blev langt bedre. Hun havde ikke været udsat for incest - hun havde tværtimod manglet sin fars nødvendige seksuelle opmærksomhed.

Siden var jeg og
Maria Marcus på vores sommerkurser på Ærø om seksualitet af og til været ude for kvinder, der er kommet med en diffus oplevelse af måske at have været ude for incest, og det har hver gang vist sig, at det handlede om det modsatte, nemlig farens manglende seksuelle opmærksomhed. Man skal som psykoterapeut eller sexolog været opmærksom på at de diffuse oplevelser, kan være det modsatte.

Det er værd at tænke over, at det at få for lidt af noget nogen gange kan forlede os til at tro, at vi har fået for meget af det.

PER HOLM KNUDSEN - PSYKOTERAPEUT & SEXOLOG


Links:

Genfundne erindringer (Debat - Ugeskrift for Læger · 30. august 2004, nr. 36)

RECOVERED MEMORIES OF SEXUAL ABUSE: SCIENTIFIC RESEARCH & SCHOLARLY RESOURCES By Jim Hopper, Ph.D.

The debate over recovered memories rages in courts, therapists' offices, and homes. Mental Health Resources


INDPLANTNING AF FALSKE BARNDOMSERINDRINGER - Forsknings-nyt fra psykologien 1995, 4(4)

FALSKE ERINDRINGER - Forsknings-nyt fra psykologien 1996, 5(6)

SÅDAN SKABER MAN FALSKE BARNDOMSERINDRINGER - Forsknings-nyt fra psykologien 1997, 6(2)

FALSKE ERINDRINGER - ISÆR HOS ÆLDRE
- Forsknings-nyt fra psykologien 1998, 7(2)

TRAUMATISKE ERINDRINGER - OG FANTASIER - Forsknings-nyt fra psykologien 1998, 7(4)

GENTAGNE FORESTILLINGER KAN BLIVE TIL FALSKE ERINDRINGER
- Forsknings-nyt fra psykologien 1999, 8(1)

HUSKER MAN BEDST DE FALSKE ERINDRINGER?
- Forsknings-nyt fra psykologien 2003, 12(3)

FALSKE ERINDRINGER SMITTER - Forsknings-nyt fra psykologien 2003, 12(3)

FORTRÆNGER MAN TIDLIGERE SEKSUELLE OVERGREB?
- Forsknings-nyt fra psykologien 2004, 13(1)

HVORDAN HUSKES TRAUMATISKE BEGIVENHEDER? - Forsknings-nyt fra psykologien 1999, 8(6)

DEN UPÅLIDELIGE HUKOMMELSE - Forsknings-nyt fra psykologien 2001, 10(1)

FØLELSESMÆSSIG SELVKONTROL KAN HÆMME HUKOMMELSEN - Forsknings-nyt fra psykologien 2001, 10(1)


Genfundne minder eller falske erindringer? Debatudsendelse fra RadioOnDmand, Danmarks Journalisthøjskole. Medvirkende i debatten: Inger Fredslund Andersen, mor til en datter, der har brudt med familien på grund af falske minder om seksuelt misbrug efter besøg hos en terapeut. Desuden medvirker psykoterapeut Erik B. Smith og Line Bach Møller, cand. psyk. med speciale i falske erindringer.

Line Bach Møller, psykolog har 2 udmærkede gennemgange af Falske erindringer og Forskning i falske erindringer i PsykologNyt 11/2004 og 12/2004.

Line Bach Møller, cand. psyk.: "I terapeutens vold. Debatten om falske erindringer: Teoribaseret magtmisbrug i Momory Recovery Therapy" (2003). Speciale der kan rekvireres på Psykologisk Instituts Bibliotek, Aarhus Universitet.


Søger du yderligere engelsk materiale om 'recovered memories' kan du søge på
Google (der er meget materiale)


Til hovedsiden psyx.dk

Til PSYKE & SEX

PER HOLM KNUDSEN PSYKOTERAPEUT & SEXOLOG

Ekstra interne søgeord: delayed recall, genfundne erindringer, falske minder, falske erindringer
Sidst opdateret 25. april 2021 Email til Webmaster Klik her!
 
 
FORSIDE | Indhold | Per Holm Knudsen | Psykoterapi & Sexologi | Parterapi | SEXOLOGISK KLINIK - MIDTJYLLAND | PSYKE & SEX | PSYKE & SEX DEBAT | PSYKE & SEX's SPØRGEHJØRNE | Kort | Biblioteket | Dansk Forening for Klinisk Sexologi | Foreningen af Professionelle Psykoterapeuter